Stoppen met Facebook

Waarom zouden wij hier op aarde zijn? Toen ik zestien was dacht ik dat het was om rode wodka-Red Bull te drinken, later dacht ik dat het was om succesvol te zijn in wat ik deed. Tegenwoordig neig ik meer naar ”een keer goed bijslapen”. Sommige mensen zijn hier om hun kinderen op te voeden en anderen om hun god van keuze te dienen. In alle eerlijkheid, ik heb geen flauw idee waarom we hier zijn. Wat ik wel weet: het is niet om op Facebook te zitten!

Maar net als de grote meerderheid van mijn vrienden, familie, kennissen en een paar mensen die ik volgens mij ergens wel ken, zat ik wel regelmatig op Facebook. Sowieso iedere dag en dat zinloze geklik kon ongemerkt flink oplopen.

Ik had daarvoor altijd wel een goed argument,  ik kon een beetje op de hoogte blijven van wat iedereen deed en af en toe stond er een interessant artikel of filmpje. Maar als ik eerlijk was, ik heb een handjevol échte vrienden. Die zitten niet of amper op Facebook en spreek ik soms maanden niet. Wanneer ik ze dan spreek is er niks verandert. Interessante artikelen vind je met even googlen ook wel en voor iemand die constant beweert zo druk en moe te zijn had ik verrekte veel tijd om te verspillen.

Toen ik een paar weken terug mezelf weer eens afvroeg wat dat hele Facebook me nou eigenlijk opleverde en ik geen goed antwoord had besloot ik de hele boel er maar af te gooien.

En toen?

Vrij weinig eigenlijk. Het is grappig om te merken hoe ik op momenten dat ik me verveelde automatisch klikte naar waar de link eerst stond. De eerste paar dagen gebeurde dat een paar keer, maar al snel dacht ik er totaal niet meer aan. In alle eerlijkheid, ik mis er ook helemaal niks van.

Het valt me wel op dat ik nu de computer sneller uitzet. Dat zinloze geklik hield me er blijkbaar langer dan ik dacht. Het is een mooie aanleiding om ook de rest van mijn leven te onderzoeken. Kan ik op nog meer plekken efficiënt zijn met mijn tijd? Ik probeer nu voor meerdere dagen tegelijk boodschappen te doen, zodat ik niet iedere dag naar de supermarkt hoef en pak de fiets i.p.v. de auto naar het werk. Als ik uit het werk ga sporten heb ik mijn warming-up al gehad en anders draagt het bij aan minder stress.

Uiteraard schiet ik hier niet in door. Een avondje zinloze filmpjes op YouTube kijken moet ook gewoon nog kunnen. Het grote verschil zit voor mij in dat ik dan bewust kies om wat tijd te verspillen. En, wasted time enjoyed, isn’t wasted time at all.

 

2 thoughts on “Stoppen met Facebook

  1. Facebook. Gisteren mijn account verwijderd. Ik werd vooral gek van het feit dat ik dingen voorgeschoteld kreeg die ik helemaal niet wilde zien of lezen. Dat automatisch klikken waar het linkje stond heb ik ook. Hilarisch om te beseffen hoeveel je op de automatische piloot doet.

    1. Ja hé. Ik werd ook te vaak geconfronteerd met beelden of meningen waar ik naar van werd. Ik kan best omgaan met een mening die afwijkt van die van mij, maar het schaamteloos discrimineren en ongenuanceerd haten wat af en toe voorbij komt trek ik heel slecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *