Dus je wilt stoppen met roken?

Een tijd geleden schreef ik over al het moois dat roken van sigaren is. Nu, zo’n anderhalf jaar later ben ik van gedachte verandert. Het komt allemaal door mijn vader. Die heeft jaren sigaretten gerookt, in zijn tijd rookte iedereen. Zoals iedereen van mijn leeftijd rookte in mijn jeugd de meerderheid om mij heen. Op school leerde ik hoe slecht dat was en als zes jarige timmerde ik zelfgemaakte ”verboden te roken” bordjes in de de monumentale muren van mijn vaders huis. Wat hem om twee redenen irriteerde. De jaren verstreken en hoewel ik graag zag dat hij zou stoppen, erg blij was toen hij dat deed en baalde toen hij weer begon, verloor ik de aandacht.

Tot ik hem een keer aan de telefoon had. ”Hoe gaat het?” vroeg ik?

”Ja goed, nou ja, moet binnenkort naar de dokter. Ik heb al maanden keelpijn, heb een hese stem en hoest bloed op”

Ik schrok me helemaal kapot. Volgens mijn vader niks om bezorgd over te zijn, maar dat was ik wel degelijk. En hij ook, dat kon ik horen. We hadden een goed gesprek. Sinds een jaar rookte hij al niet meer, dus dat was in ieder geval al een goed begin. Uiteraard ging ik het internet op. Dat is zo’n beetje het stomste wat je kunt doen. Na een half uurtje was ik overtuigd dat mijn vader, ons gezin, de buren en die meneer die altijd voorbij liep met zijn hond longkanker zouden hebben.

Mijn vader wilde liever niet alleen naar de dokter voor de uitslag en dus ging ik mee. De week vooraf was een drama. Ik kon me nergens op concentreren en had thuis constant ruzie. Voor het eerst in jaren heb ik gehuild. Ik las de dingen die je graag wil weten en kunt vragen bij een slecht nieuws gesprek. Op weg naar de dokter zei mijn vader ”blijf jij maar in de auto, als het dan slecht is bel ik wel. Komt ook zo wantrouwend over als we met z’n tweeën komen. Is niet leuk voor de dokter”. Ik vond het ontroerend dat mijn vader zelfs op dit moment bezig was met een ander. Dat uitte ik door te zeggen dat wat prettig is voor de dokter het minst relevante ooit was. Ver na wat die ene collega gister heeft gegeten of de naam van de hamster van de buurvrouw.

En zo liepen we samen de kamer van de dokter in, voorbereid op het ergste. Mijn vader stelde me voor en de dokter vroeg ”zo, is het nodig die ondersteuning?”. Dit stelde me al iets meer gerust en toen volgde het hoge woord: ondanks dat de dokter meer testen wilde doen wees niks op kanker! Wat een opluchting! Hij gaf aan dat hij een lichte vorm van copd vermoedde.

Later las ik hierover en daar wordt je ook niet gelukkig van, maar beter dan kanker! Toen de vervolgonderzoeken waren gedaan bleek ook dit niet aan de orde. Astma! Nog meer onderzoeken en de laatste conclusie: keelontsteking.

Al met al ben ik erg opgelucht, al heb ik een voorproefje gehad van wat me waarschijnlijk in de, hopelijk verre, toekomst staat te wachten.

Na dat eerste doktersbezoek keek ik terug op de week die ik had gehad. Wat een ellende was dat. Inmiddels ben ik ook vader, of tenminste, soort van. Ik besloot dat als ik iets kan doen om de twee kleine aapjes zo’n week te besparen ik dat graag wil doen. En hoewel sigaren minder slecht zijn dan sigaretten helpen ze niet. Dus ga ik nog 3 sigaren roken, de drie die ik heb meegenomen uit Cuba. Dan gaat de hele boel op marktplaats en ben ik er klaar mee.

Maar mijn whisky geef ik niet op!!

7 thoughts on “Dus je wilt stoppen met roken?

  1. Pfoe wat een stress! Wat fijn dat het dat toch allemaal meeviel en het uiteindelijk om een keelontsteking ging maar ik kan me voorstellen dat het voor iedereen even flink schrikken was.

    Wat goed ook dat het je heeft aangezet om ook te stoppen, heel knap!!

  2. Dat klinkt als een verstandige beslissing. Mijn vader rookt al jaren als een ketter, en helaas zou het mij niets verbazen als hij ooit de diagnose longkanker krijgt. Helaas peinst hij er niet over om te stoppen. Jij geeft in ieder geval een beter voorbeeld aan je kinderen.

    1. Blijft moeilijk om te zien hoe mensen waar je om geeft keuzes maken die niet altijd verstandig zijn. Ik hoop dat je vader van gedachte verandert!

  3. Wil je stoppen met roken? Daarbij kun je allerlei hulpmiddelen inschakelen, maar je mag niet vergeten dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk altijd bij jou ligt. Jij bent degene die beslist om te stoppen met roken. Al heel veel rokers zijn jou voorgegaan en konden succesvol stoppen zonder hulp, maar wel met de juiste voorbereiding en vooral met een flinke dosis motivatie. Ben jij klaar om te stoppen met roken? Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden: de brochure “Stoppen met roken. Het kan!” lezen, met Tabakstop bellen voor persoonlijk advies over hoe jij je rookstop het beste aanpakt, en uitgebreid rondsurfen op onze website voor meer informatie en tips. Maar vooral: blijf positief geloven in je besluit om te stoppen met roken. Stoppen met roken kun je leren. Blijf volhouden, ook als het de eerste keer niet lukt. Je volgende poging is misschien wel je laatste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *