Karma-neutraal

Ik werk in de ”energiebranche”. Een doodsaaie business waar nooit wat gebeurt. Mensen vinden het vaak moeilijk om van zichzelf of een deel van hun leven te accepteren dat dat doodsaai is. Wat ze dan doen is allerlei ingewikkelde termen verzinnen om op verjaardagen de blits mee te maken.

En de energiebranche is niet anders. Termen als energie-neutraal, opwek en datagedreven management vliegen je op een normale werkdag om de oren. Dit alles om te verhullen dat vandaag hetzelfde is als gisteren en morgen verdacht veel op overmorgen gaat lijken. Met dit alles in gedachte liep ik mijn, vrije gebruikelijke, rondje over het bedrijventerrein tijdens de lunch met collega T.. Ik had het woord:

”Ik zou wel weer wat willen doen voor vluchtelingen, in Griekenland of meer richting Libië. Maar ik heb ook behoorlijk behoefte aan een vakantie, en in alle eerlijkheid het geld groeit me ook niet op de rug. Tussen die dingen zit ik een beetje”.

Collega T. dacht er even over na en zei, geheel in stijl van ons vakgebied, ”in feite probeer je karma-neutraal te worden”.  Je doet iets voor jezelf en wil de onbalans die dat veroorzaakt herstellen door iets voor een ander te doen.

Ik vond het een schitterende vergelijking! Onbalans is zelden goed. Wanneer je hele leven om jezelf draait doe je anderen, en jezelf, tekort. Andersom is jezelf compleet wegcijferen voor anderen ook niet goed. Zoals Bruce Springsteen zingt: it ain’t no sin to be glad you’re alive.

Toen ik me ongemakkelijk begon te voelen over mijn spaargeld of een ruime maaltijd realiseerde ik me dat mijn balans een beetje zoek was.  Tegelijkertijd snap ik mezelf ook wel weer, het is ontzettend onrechtvaardig dat ik een volle koelkast heb en anderen verhongeren. Maar door te stoppen met eten (hypothetisch) zou ik het probleem groter maken, niet kleiner.

Dus nu is het een kwestie van balans vinden. Dat lukt nog niet altijd maar ik probeer win-win situaties te vinden. Door te sporten werk ik aan mijn eigen ontspanning en gezondheid en ik maak mezelf meteen beter inzetbaar voor een volgende reis voor vrijwilligerswerk. Een cursus Arabisch is leuk voor mezelf en kan ik straks ook gebruiken.

Hebben jullie moeite met het vinden of houden van balans in delen van je leven?

4 thoughts on “Karma-neutraal

    1. Ja ik vond hem ook erg goed. Denk dat het met veel dingen schommelen blijft: ”het is zo rustig, ik ga een cursus doen! Tjemig wat ben ik druk, ik moet het rustiger aan gaat doen”. De uitschieters naar boven en beneden zo laag mogelijk houden is denk ik een mooi streven.

  1. Altijd al moeite gehad met balans vinden in mijn leven! Ik heb zowel anorexia als boulimia gehad, ik werk me soms het ongeluk en doe daarna dagen niets. Kan dagen vol zijn van een nieuwe hobby en het daarna weer zomaar naast me neer leggen. Welcome to my life! Mooi hoe jij dat hier beschrijft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *