Dus je wilt beginnen met roken?

Ik weet het! Roken dat is voor meelopende losers, de economie gaat kapot aan mensen die zes keer per dag naar buiten sneu in een hoekje gaan staan terwijl klanten vragend en zoekend rondlopen en aan het eind gaat iedereen ook nog eens heel duur dood. Ik heb het dan ook niet over roken van sigaretten.

Sigaretten snap ik niet, nooit gedaan en gaat ook niet gebeuren. Vies, stinkt, duur, nergens goed voor en je krijgt er een slechte conditie van. Een beetje zoals MacDonalds. Ik heb het over sigaren en pijpen (ik bedoel pijpen die je in je mond stopt, nee wacht, zo’n houten ding met tabak. Jaja,  ik weet heus wel wat je dacht, viespeuk). Die vereisen techniek, kennis, waardering voor vakmanschap en tijd om het te doen en leren.

Sigaretten en sigaren: het verschil

Sigaretten rook je over je longen voor de nicotine, denk ik. Ik heb eigenlijk geen flauw idee waarom je sigaretten rookt. Sigaren (of een pijp) rook je voor de smaak. De rook gaat dus niet over je longen. Ik redeneer daardoor dat het minder kwaad kan, maar laten we eerlijk wezen, gezond zal het niet zijn. Binnen sigaren heb je een enorme verscheidenheid aan smaken, formaten en dus voorkeuren.

Longfiller vs shortfiller

Dit is het belangrijkste verschil. Longfiller sigaren bestaan uit volledige tabaksbladeren. Dit zijn de sigaren uit films, de dikke stokken die je moet knippen (of als je Hannibal bent bijten) om te kunnen roken. Deze zijn met de hand gerold en daarom vaak ook duurder. Shortfiller sigaren bestaan (net als sigaretten) uit versnipperde tabak. Longfillers duren langer om te roken, tussen de 45 en 90 minuten. Ze vereisen wat techniek om goed te     roken en waarderen.

Wat bepaalt de smaak?

Een tabaksplant is in principe gewoon een tabaksplant. Toch bestaan er enorme verschillen. Bijvoorbeeld het blad wat bovenin de plant zit, in het midden of juist onderop, hoeveel zon de plant heeft gehad, op welke grond, op welke hoogte en de luchtvochtigheid hebben invloed op de smaak. Een van de belangrijkste is wat de fabrikant van verschillende merken eraan toevoegen. Wanneer de tabaksbladeren zijn geoogst maken zij een mengsel van verschillende ingrediënten. Bijvoorbeeld rum, honing, suiker, peper, kruiden en allerlei dingen waar ik geen benul van heb. Dit mengsel wordt over ieder blad gespoten. Daarna worden de bladen in pakketjes bij elkaar gebonden in palmbladeren en bewaard voor één of meerdere jaren. Na dit agen gaat de tabak naar de fabriek en worden de sigaren gerold. Een sigaar kan allerlei verschillende vormen en diktes hebben, voorkeur is ook hier voor iedereen anders.

Waarom rook ik sigaren?

Ik rookte mijn eerste sigaar toen ik begin twintig was tijdens een oudjaar feestje.  Een paar maanden later besloot ik voor mijn verjaardag een aantal longfillers te kopen. Ik heb toen jaren heel weinig gerookt maar heb sinds kort mijn humidor weer ontdekt. Ik vind het fijn om bewust een moment te gaan zitten met of zonder boek en even niks te doen behalve bezig zijn met de sigaar. Daarnaast merk ik dat ik steeds beter word in het roken, een vreemde uitspraak, maar ik zie het roken als een hobby. Er kan namelijk ook van alles misgaan met een sigaar.

Hoe rook ik een sigaar?

Ik zie mezelf als een beginnend roker. Ik heb de basis onder de knie maar wil nu beter worden in het herkennen van smaken. Net als wijn hebben sigaren verschillende smaken en liefhebbers praten dan ook over ”pepertjes” en ”zoetjes” die komen en gaan. Want, tijdens het roken verandert de smaak.

Ik besluit vaak al vroeg op de dag of zelfs eerder die week dat ik een sigaar ga roken. Voorpret! Nadat ik alles heb gedaan wat ik moet/wil doen kan ik beginnen. Ik kies de sigaar uit mijn humidor en zet het begeleidend drankje klaar. Whisky, koffie, thee, water, soms met een stukje chocola. Mijn grote asbak, mijn knipper, lange lucifers en een aansteker. Ik haal de sigaar eventueel uit het folie en ruik eraan. Ik kijk waar ik de sigaar wil knippen. Dat moet precies. Te weinig en hij is amper te roken. Te veel en het buitenste blad (de wrapper) laat los en de sigaar is niet meer te roken. Ik strijk de lucifer af, wacht tot het kopje verbrand is en laat de sigaar bóven de vlam rond draaien. Dit doe ik met 2 of 3 lucifers tot de kop gelijkmatig smeult. Pas dan knip ik de sigaar. De theorie is dat door pas na het aansteken te knippen er geen vervuiling in de sigaar trekt die de smaak beïnvloed. Idealiter gebruik je een stukje cederhout maar dat heb ik niet altijd op voorraad. Alternatief: eerst knippen en een trekje nemen zonder aansteken, ook in deze pre-draw zit al veel smaak. Het trekken doe ik in 2 keer. Eerste een korte waardoor de kop gaat gloeien en dan een wat diepere teug. De rook laat ik door mijn mond gaan om de smaak goed te proeven. Tussen deze 2 trekken rol ik de sigaar een slag. Wanneer je dit niet doet kan de sigaar gaan scheefbranden en uiteindelijk uitgaan. Na het trekken leg ik hem even weg, een minuutje tot maximaal zo’n drie minuten. Rook je te snel? Dan wordt de sigaar erg scherp. De as laat je zo lang mogelijk zitten. Om te voorkomen dat ik een schoot vol as krijg rol ik deze uiteindelijk wel af in de asbak.

Wat kan er gebeuren tijdens het roken?

De sigaar kan uitgaan. Geen probleem gewoon opnieuw aansteken.

De sigaar kan gaan scheefbranden. Voorkom dit door tussen trekken de sigaar een slag te draaien. Brand hij toch scheef? Brand het dan bij met een lucifer of aansteker.

Tunnelbrand, het binnenste brand, maar het buitenste niet. Ook nu kun je bij branden met lucifer of gasaansteker (nooit een kaars of benzine-aansteker, dit beïnvloedt de smaak).

De sigaar wordt iets na de helft bitter en vies. Dan kun je purgen. Pak je aansteker en neem heel diep adem. Hou een vlam vóór de sigaar en blaas stevig, maar rustig door de sigaar. Je krijgt nu een flinke vlam. Je verbrandt de afvalstoffen die zich hebben opgehoopt en je sigaar smaakt weer top. Let op, bij mij gaat de sigaar vaak uit na het purgen.

De trek wordt minder. Je kunt een stukje extra afknippen. Knip daarom liever iets te weinig dan iets teveel. Een alternatief is met een naald of spijker een stukje in de sigaar drukken, hiermee creëer je een rookkanaal.

Sigarenweetjes

Het bandje, wat vaak kunstwerkjes zijn, was oorspronkelijk gewoon wit en bestond om te voorkomen dat smaken aan vingers zoals parfum de sigaar beïnvloedde.

Je drukt een sigaar nooit uit zoals een sigaret. Is hij op? Dan leg je hem in de asbak en laat je hem uit zichzelf uitgaan. Dit is uit respect voor de maker van de sigaar.

Sigarenrollers in Cuba worden voorgelezen en behoren tot de best belezen mensen in het land. De beste sigarenrollers zitten in de fabriek vooraan en mogen soms de naam verzinnen. Beroemde merken zijn bijvoorbeeld Romeo&Julietta en Montecristo (van The Count of..) met daarin een model vernoemd naar de hoofdpersoon: Edmundo.

Cubaanse sigaren zijn natuurlijk wereldberoemd. Persoonlijk vind ik ze niet de beste. Mijn voorkeur gaat uit naar sigaren uit de Dominicaanse Republiek of Honduras. Ik denk dat Cubaanse sigaren hun mythische status vooral te danken hebben aan het importverbod van Amerika waardoor het een verboden vrucht is. Cubanen staan bekend om hun sterke smaak en neiging tot scheefbranden en zijn dan ook geen sigaren voor beginners.

Het is een erg lange blog geworden. Ik vermoed dat weinig mensen hier erg geïnteresseerd zijn. Rook jij sigaren of iets anders? Of ben je juist gestopt? Heb je nog tips voor mij?

 

 

6 thoughts on “Dus je wilt beginnen met roken?

    1. wellicht ook maar gewoon zo houden. Mijn vriendin heeft ‘in overleg’ besloten dat we het allebei een goed idee vinden als ik ook wat ga minderen…Niet dat ik uberhaubt veel rookte.

    1. Dat is het denk ik ook, waar je mee omgaat raak je besmet. Als je omgeving niet rookt begin je zelf ook stukken minder snel denk ik.

  1. Ik heb wel eens een sigaartje gerookt, lekker. Alleen doordat ik al een vaste roker ben rook ik sigaren automatisch over m’n longen, en geloof me dat is geen pretje. Dus rook ik ze daarom eigenlijk niet meer.

    1. Ik schrok ooit en toen slikte ik een mond vol rook in. Dat was het einde van mijn avond, heb de hele nacht misselijk op bed gelegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *