Mijn eerste sollicitatiegesprek

Druk! Dat was ik en dat ben ik.  Zoals ik al eerder vertelde wil ik graag een nieuwe functie als trainer. Die functie bestaat nu niet dus ik moet het management zien te overtuigen dat het een goed idee is die voor mij te maken. Dus op alles wat mij gevraagd wordt te doen zeg ik ”ja”. En dan krijg je het druk. Dus wat doe je wanneer er 10 sollicitanten komen en je nog nooit een sollicitatiegesprek hebt gevoerd? Dan vraag je of je mag helpen!

Ik heb natuurlijk wel eens sollicitatiegesprekken gevoerd, maar altijd aan de hopende kant van de tafel. Nooit aan de keurende. Heeft me nooit wat geleken, ik ben daar veel te lief voor. Maar iets nieuws proberen kan nooit kwaad. Tenzij het volksdansen is. Er is nog nooit iets goeds van volksdansen gekomen.

En zo zat ik op donderdagavond internet af te struinen hoe je het beste een sollicitatiegesprek kon aangaan als voorbereiding op de volgende dag. Ze begonnen allemaal met dat je de kandidaat op hun gemak moet stellen. Als ik 1 ding geleerd heb van Idols-the-X-Dance-met-sterren-on-Ice is dat de kandidaat zich juist niet op hun gemak moest voelen. Beetje stress, hoe presteert men onder druk? Daar gaat het om! Daarnaast, ik zou deze mensen moeten opleiden tot goede medewerkers. Dus ik wilde maandag het beste vlees mogelijk in mijn kuip hebben. Logische volgende stap? Google! Met bijvoorbeeld ”sollicitatievragen microsoft”. En ik vond me een pareltjes. Bijvoorbeeld:

 • Noem 10 dingen die je met een doos potloden kunt doen waar het niet voor bedoeld is.
 • Waarom zouden we je niet moeten aannemen?
 • Hoe zou je een lift testen?
 • Hoe vind je de weg op een campus die tijdens de Koude Oorlog speciaal is ontworpen om Russische spionnen te verwarren?
 • Waarom zijn putdeksels rond?
 • Hoe zou je een dynamo aan een achtjarige uitleggen?

Oh joy! Daar kon ik wat mee. Met een sprongetje dook ik mijn bed in (inclusief slaappil) en keek uit naar de volgende ochtend.

Vrijdagochtend had de slaappil weer iets beter gewerkt dan de vorige nacht. Dus iets minder moe sprong (wankelde) ik uit bed. Tijdens het knopen van mijn stropdas oefende ik mijn ijskoude blik nog even, hij verschilde verontrustend weinig van mijn normale blik…

Enkele uren later was het zover. Daar zat ze, mijn sollicitant. Aangezien ik dit nog nooit had gedaan haakte ik aan bij een ervaren teamleider. Met mijn notitieblokje en pen nam ik plaats, keek in haar grote ogen, haalde diep adem….en ik kon het niet! Ik ben veel te lief voor dit soort dingen. Uiteraard heb ik wel wat oprecht kritische vragen gesteld. Uiteindelijk besloten we dat ze maandag mag beginnen. Samen met 8 anderen komt ze zo’n 3 weken onder mijn hoede om gedrild te worden tot goede medewerkers.

En dán ga ik er wel met gestrekt been in. Ik maak de training zelf en maandagochtend 9 uur, wanneer er 9 frisse, leergierige koppies klaar zitten voor hun nieuwe baan, kom ik schreeuwend en scheldend binnen, verwikkeld in een telefonische ruzie met een collega. Ik reageer alles flink op ze af en wanneer ze zich afvragen waar ze aan zijn begonnen vraag ik hoe ze zich voelen. Hiermee bereik ik 2 doelen. 1. ze ervaren hoe het voelt wanneer een klant zich niet welkom voelt en 2. het gaat mij veel lol opleveren. Een derde extraatje is dat we er achter gaan komen of je écht maar 1 kans voor een goede eerste indruk hebt. Als dat zo is heb ik straks 9 nieuwe collega’s die mij niet kunnen luchten.

17 thoughts on “Mijn eerste sollicitatiegesprek

 1. Ik ben heel benieuwd naar hoe jij bulderend en ruziënd met en collage binnenkomt morgenochtend op je werk. Interessant experiment, leuk ook (voor jou) en wie weet zien je dan meteen als baas en heb je dat even goed duidelijk gemaakt. Ook wel spannend hoor. En die sollicitatie vragen die je gevonden hebt.. jezus, wat moet je daar nou op antwoorden? Wat voor een antwoord zou je zoeken? Ik zou echt wel even met mijn bek vol tanden zitten voordat ik waarschijnlijk met heel veel onzin aan kom zetten. Er is mij weleens gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek of ik in God geloof, of ik de 10 geboden volg en of ik alle christelijke feestdagen kon opnoemen. Het was een vrij gelovig reclamebureau. Ik heb geantwoord dat ze dat niet mogen vragen en dat dat niets met het werk te maken heeft. Ze hadden dat antwoord denk ik niet verwacht want alle andere kandidaten hadden de vraag braaf beantwoord.

  1. haha ja ben ook benieuwd. Ik kon wel een hele rist verzinnen bij de potloden. En putdeksels zijn rond omdat ze dan op geen enkele manier in het gat kunnen vallen. Ik snap een dynamo zelf niet dus laat staan dat ik het moet uitleggen. Fat soort vragen mag inderdaad niet, stoer dat je dat ook aangaf. Is het toen nog wat geworden of was je er zelf ook wel klaar mee?

   1. Ik werd in de eerste instantie afgewezen omdat ik niet bij het bedrijf zou passen, maar 3 maanden later belde ze toch op dat ze iemand als ik nodig hadden die wel voor zichzelf op durft te komen. Ik heb de baan helaas moeten afslaan omdat ik in die tussentijd ernstig ziek ben geworden. Maar het voelde toch wel even als een overwinning.

    1. haha dat kan ik me voorstellen dat het als een overwinning voelde. Als ze je na drie maanden nog kon herinneren heb je wel indruk gemaakt!

 2. Hahaha, volgens mij ben jij net als Erik. Veel te lief.
  Ik denk dat jij straks 9 nieuwe beste vrienden hebt op het werk, die allemaal naar jou komen voor advies en raad, niet alleen voor werk dingen, maar ook als ze liefdesverdriet hebben en pijn aan hun kleine teentje…

  1. het is allemaal enorm mislukt! Onze training begint altijd om 9 uur. Uiteraard ben ik dan ruim op tijd voor de laatste voorbereidingen. Het plan was dat ik rond half 9 uit het lokaal zou gaan, een teamleider ze op zou vangen en ik dan binnen kwam stormen. Het ging mis doordat A: er een drama was op het werk waardoor er geen teamleider kwam. B. Het uitzendbureau door had gegeven dat de training om half 9 begon waardoor iedereen er al om 10 over 8 was. Achteraf gezien alleen maar goed, er zitten wat mensen tussen die serieuze problemen hebben gehad die dit misschien écht niet leuk hadden gevonden. Maar goh Marjolein, *zet ijskoude blik op* kun jij mij vertellen waarom putdeksels rond zijn?

    1. ja echt he. Vind ik ook.

     Ik moet je antwoord helaas fout rekenen, je kunt immers net zo goed een vierkante opening maken. Ze kiezen ervoor om ze rond te maken omdat ze dan nooit in het gat kunnen vallen. Me andere vormen kan dat wel

     1. Voor iemand die veel te lief is voor het ontvangen van sollicitanten, vind ik dat je me nog best hard afstraft. En belangrijker; wat houdt dit in? Ben ik nu niet door naar de volgende ronde? ONZEKERHEDEN.

     2. dat komt omdat ik via internet geen grote, onschuldige ogen kan zien. Wegens het goed geven van feedback (wat dééd het met je?) ben je door!

 3. Wat een heerlijk artikel en ik moest ontzettend lachten en uiteraard in mijn hoofd ze antwoorden. Een putdeksel is rond want ander past hij niet, een dynamo is een ding wat je verlichting op je fiets geeft, waarom je mij niet aan moeten nemen? Omdat ik straks jouw baan inpik.

 4. Haha wat een geweldige vragen.. Lijkt me geniaal om te stellen tijdens een sollicitatie gesprek… Je zal vaak ‘ehmmm’ horen denk ik zo 😉 Ik zou echt een heel maf verhaal bij de vragen verzinnen haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *