Een mannelijke verwendag

Heb je een vriendin? Of ken je een vrouw? Hoe vaak kruipt zij lekker op de bank met een kopje thee en een boek? Of gaat een dagje naar de sauna? Een dagje winkelen?  Als er iets is waar vrouwen beter in zijn dan mannen is even voor zichzelf kiezen en een dag genieten. En een echte man? Die leert waar en van wie hij kan. Ik koos dus een keer een dag voor mezelf en besloot tot een mannelijke verwendag. En die begon bij de Albert Heijn….

Waarom daar? Om mijn zegelboekjes in te leveren! Hoe werken die zegels? Bij iedere euro boodschappen koop je een zegel voor 10 cent. Bij 490 zegels is je boekje 52 euro waard. Ongemerkt gespaard én 3 euro winst. Langzaam? Best wel. Burgerlijk? Enorm! Maar het is 6% rendement en sinds mijn Imtech aandelen zoveel waard zijn als een leeg zegelboekje teken ik voor 6% rendement. Met mijn gespaarde cash op zak kon ik beginnen!

Uiteraard had ik een plan voor vandaag. Ik ben een man, geen Neanderthaler dus ik kom goed beslagen ten ijs. In de voorgaande weken had ik al goed uitgezocht waar ik heen wilde. En zoals een echte man betaamt ging dat plan de avond ervoor compleet de deur uit.

Ik had namelijk besloten mijn dag te delen met mijn neef J, woonachtig in Nijmegen. Maandagavond begonnen we met een paar flessen goede wijn, een flinke zelfgemaakte pizza en als toetje een paar lekker whisky’s. Hij stelde voor om de volgende dag in Nijmegen door te brengen. Ik zag daar geen probleem in.

Zo stonden we de volgende ochtend mooi volgens planning op. Na een ontbijt met een paar croissants togen we naar een ouderwetse barbier. Ik wil me al jaren eens laten scheren maar het kwam er maar nooit van.  Vandaag dus wel. Ondanks dat het een dinsdagochtend was zat het al flink vol. Vijf stoelen waren bezet en er waren nog eens vijf wachtenden.  Na ongeveer drie kwartier wachten waren we aan de beurt.

Ik scheer al jaren ‘nat’ waardoor mijn huid eraan is gewend en ik dus niet zo snel bloed. Vandaag kreeg ik helemaal een luxe behandeling. Eerst een warme handdoek en een pre-shave. Toen inzepen met een kwast en weer een warme handdoek. Hierdoor worden de haartjes zachter en makkelijker te scheren. Vervolgens opnieuw inzepen en dan echt scheren. Met een open mes gaat dat erg secuur. De verkeerde hoek of iets teveel druk en je houdt er een flinke snee aan over, dat kan ik uit ervaring bevestigen toen ik mezelf met een dergelijk mes scheerde.

Na ruim een uur en een lekker aftershave gingen we door naar onze tweede bestemming. Een sigarenspeciaalzaak. Ik rook niet vaak maar af en toe een sigaar vind ik erg lekker. Normaal koop ik ze in mij woonplaats, maar we waren vandaag in Nijmegen.  Het was een mooie klassieke winkel en we werden al snel aangesproken. Ik gaf aan wat mijn voorkeuren zijn (Dominicaans, niet te klein, makkelijk trekken) en de verkoper kwam snel met een suggestie. Omdat ik me graag laat adviseren besloot ik zijn suggestie te kopen. Het plan was om meer sigaren te kopen. Het voelde echter niet helemaal goed,  misschien was het de sluimerende kater, de beperkte keus of dat ik liever loyaal ben aan mijn normale winkel.  Wat het ook was, het gevoel waar ik zo naar uit had gekeken, luxe en zorgeloosheid, kwam maar niet.

De aanhouder wint en met de geadviseerde sigaar op zak gingen we naar onze volgende stop: whisky. Een les voor de taalpuristen: whisky komt uit Schotland. Whiskey uit de rest van de wereld. Hier was een enorme keus. Ik sprak wat over mijn voorkeuren met de eigenaar maar kon me niet vinden in zijn advies. When in doubt: wees eigenwijs. Dus ik koos een fles die ik al langer wilde proberen. Ook hier kwam mijn gewenste gevoel niet goed uit de verf. Ik wilde een paar flessen kopen maar ik had er eenmaal daar gewoon geen zin in.

Ik wilde ook wat scheerzeep, aftershave en een nieuwe scheerborstel kopen maar in Nijmegen konden we nergens een winkel vinden die deze artikelen verkocht. Ik besloot dus een andere keer maar naar mijn gebruikelijke stek te gaan. Daarmee zaten onze geplande activiteiten er voor vandaag op. Eenmaal thuis namen we een glaasje whisky en  onze sigaar en overdachten we de dag. Een aantal conclusies die ik trok:

 • Ik moet niet willen winkelen zoals vrouwen dat vaak graag doen. Efficiënt is meer mijn stijl.
 • Gevoel laat zich niet leiden. Een goed gesprek of advies, over wat dan ook, ontstaat spontaan. Een dag erop uittrekken met dit als doel werkt niet
 • De aanhouder wint, dus morgen een nieuwe kans!

De volgende dag ging ik inderdaad mijn eigen woonplaats in. Bij de bieb zocht en vond ik boeken die ik wilde. De scheerspecialist gaf me een kort en bondig advies of een pre-shave en een scheerzeep. De verkoper in de sigarenwinkel wees op basis van mijn wensen 10 sigaren aan. Ruim op tijd voor de lunch was ik weer thuis. Met mijn wentelteefjes zat ik nu eindelijk tevreden op de bank: Mission accomplished.

9 thoughts on “Een mannelijke verwendag

 1. Efficiënt is ook meer mijn stijl, al dat gedoe altijd met shoppen. Maar je hebt jezelf wel lekker kunnen verwennen, en genoeg ingeslagen om dat voorlopig nog een paar keer te kunnen doen.

  1. precies, weten wat je wilt erin en eruit. En vooral niet nog even ergens anders kijken want wie weet is dat nét wat leuker. Maar…misschien kun jij dit een keer bij P melden. Wie weet luistert ze wel naar jou 😀

 2. Lachen hè, zo’n barbier! Volgens mij is dat wel een leuke ervaring als man zijnde. Ik moest wel een beetje lachen om je dagje shoppen in Nijmegen. Het was het allemaal net niet, de volgende dag ging je er gewoon in je eigen woonplaats even uit en bam, je hebt alles wat je zocht. Hoe makkelijk kan het zijn. Mannen en vrouwen shoppen doorgaans heel anders. Dat is maar goed ook! Ja, en waarom mannen niet zo vaak een verwendagje nemen? Geen idee, dat moeten jullie vaker doen! Zo te horen heb je, je prima vermaakt.

  1. Ja dat was ook echt leuk. Er ‘mogen’ ook geen vrouwen in die zaak komen. Dus echt allemaal mannen onder elkaar. Het was inderdaad best een leuke dag maar inderdaad, steeds net niet.

   Ik denk ook dat mannen en vrouwen anders ontspannen. Zo’n hele dag bewust bezig zijn met ontspannen werkt voor mij niet. Juist na een dag hard werken, liefst fysiek, kan ik goed tot rust komen. Dan heb ik het verdiend. (waarmee ik niet wil impliceren dat vrouwen die wel een dagje gaan relaxen het niet verdienen)

   1. Haha, wees maar niet bang. Ik ben niet zo’n miep die gaat impliceren dat vrouwen net zo goed recht op hebben op een dagje relaxen. Mijn vriend is pas ook naar de barbershop geweest. Geen vrouwen toegestaan, een koud biertje tijdens het knippen (of een kop koffie als het nog te vroeg is) en inderdaad, allemaal mannen onder elkaar.

 3. Toch wel fijn zo’n dag, ondanks dat je misschien niet hebt gevonden waar je voor kwam. Ach, ik herken dat ook. Als ik iets zoek kan ik het niet vinden, maar ga ik eens rondwandelen kom ik het overal tegen..

 4. Ik las dus pas een artikel waarin de vraag centraal stond hoe stressvol winkelen voor een man kan zijn. Hier is blijkbaar een officieel onderzoek naar gedaan, en het blijkt dat wanneer een man shopt met zijn vrouw, het stressniveau even hoog kan liggen als vlak voor het maken een parachutesprong.

  Soms, als ik boodschappen heb gedaan met vriend T., sta ik even stil bij het feit dat hij dus al minstens 2000 parachutesprongen voor mij heeft gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *