Mma

Use it or lose it. Het geldt voor je hersenen, spieren en de dingen die je kunt.  Het grootste deel van het afgelopen decennium heb ik veel gesport. Krachtsport en vechtsport, in het bijzonder Krav Maga. Voor hen die er niet bekend mee zijn hier een impressie.

Na mij studie heb ik ruim 7 maanden gereisd waarin ik ook veel trainde. 3 maanden Muay Thai in Thailand en een maand mma in Amerika. Een ervaring die ooit een eigen blog verdient. De afgelopen jaren was ik minstens drie keer per week in de sportschool, of daarbuiten bezig, maar de laatste maanden werd dat steeds minder. Toen een goede vriend, tevens mijn instructeur, stopte bij de sportschool was het opeens helemaal voorbij.

Uiteraard maakte ik mezelf van alles wijs. Ik kon gaan hardlopen en thuis trainen. Met ‘de jongens’ kon ik prima buiten trainen. Dat deden we wel vaker. Maar de jongens gingen allemaal naar een andere sportschool, een mma-school.

Mijn ervaring met mma

Jaren geleden heb ik daar al een paar lessen meegedraaid. Die zijn samen te vatten in een paar zinnen: ik verdedig een stoot naar mijn gezicht, maar incasseer er één in mijn buik. Hierdoor klap ik dubbel. Terwijl ik voorover sta zie ik een scheenbeschermer op mijn gezicht afkomen. Mijn collega’s vragen de rest van de week waarom ik twee blauwe ogen heb. En mijn neus stond vorige week toch nog niet naar links?

Knopen doorhakken

Ik ervaar dus nogal een drempel om weer te beginnen. Ik weet dat ik het kan. Ten eerste omdat ik ervan overtuigd ben dan iedereen alles kan wanneer je maar volhoudt. Maar ook omdat ik het eerder heb gedaan. Jaren geleden sparde ik net zo hard, had ik structureel blauwe ogen en bloedlippen en deelde ik er gelukkig af en toe ook eentje uit.

Tijd dus om knopen door te hakken. Ik ga eerst een paar bokszaklessen meedoen. Conditie en techniek verbeteren en dan weer het diepe in.

Tegen welke uitdaging hikken jullie aan? En hoe ga je die toch aanpakken?

 

9 thoughts on “Mma

 1. Die gemengde gevechtskunsten … niets voor mij. Ik ben te soft haha!
  Maar die uitdagingen, tja, die zijn er natuurlijk wel. Zowel op sociaal gebied als op lichamelijk gebied.
  Op dit moment probeer ik het hardlopen 2 á 3x in de week vol te houden, ondanks dat mijn lichaam het er niet mee eens is. Maar helemaal niet lopen is geen optie omdat ik anders vastroest. ‘Blijf in beweging’ houd ik mezelf steeds voor …

  1. Heel verstandig, ik heb de laatste 2 maanden amper wat gedaan en die drempel wordt maar hoger. Vanavond gaan we ergens buiten trainen en als ik het morgen na mijn werk red ga ik in de sportschool beginnen…Ben benieuwd hoe dat gaat. Hoe pak jij uitdagingen aan? Gewoon beginnen, maak je een plan, stel je dat plan bij?

 2. Gewoon gaan. Daar begint het mee. Dus de eerste stap is zo gezet. Maar ik zie je dan weer liever niet met blauwe ogen en een scheve neus…

  Vind je schaken echt niets?

 3. Wat ik zo grappig vind dat dat ‘iedereen’ Ronda Rousey nu ineens kent omdat ze tegenwoordig acteert. MMA is wel heel gaaf om te zien, en soms een beetje naar zoals Jon Jones en zijn gebroken teen. Auw! Een vriend van mij heeft ook MMA gedaan in het verleden. Pff, daar moet je echt héél fit voor zijn. Het is geen gek idee om eerst met wat bokszaklessen en conditietraining te beginnen voordat je het weer oppakt. Succes!

  1. Wij ‘echte’ fans kennen haar natuurlijk al veel langer 😉 Weet je wat ik trouwens zo leuk vind, dat een vrouwelijke kampioen als Rousey populairder is dan sommige mannelijke kampioenen. Er zijn weinig ‘male-dominated sports’ waar vrouwen ook zo succesvol kunnen worden. Laten we eerlijk wezen, ik zie de Arena voorlopig nog niet gevuld voor een wedstrijd in het vrouwen voetbal. Maar 50.000 mannen die vrouwen aanmoedigen is bij MMA heel normaal.

   Als je een nare blessure wilt zien: Anderson Silva en zijn scheenbeen…

   1. Héle late reactie! Om nog even terug te komen op Anderson Silva en zijn scheenbeen. Zo lekker gruwelijk om te zien! Je wil wegkijken, maar je wil het tegelijkertijd ook zien! Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles volg hoor. Zo af en toe kijk ik eens wat wedstrijden. Veel te spannend! Al duurt het me soms ook iets te lang voordat er een goede klap uitgedeeld word haha.

    1. haha ja naar hé. Ik ook niet hoor. Ik heb vrienden die alle komende partijen kennen en alles via internet volgen. Ik ben nogal een digibeet dus ik mis nogal wat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *