Vroeger was alles beter

Ik  ben dit jaar dertig geworden. Dat betekent dat ik zo langzamerhand een vroeger heb. Als ik het vroeger over vroeger had rolden mensen met hun ogen. Ik was nog te jong voor een vroeger. Nú heb ik wel een vroeger. En vroeger? Toen was alles beter. Om dat te weten hoefde ik geen dertig jaar te wachten. Dat wist ik al toen ik zeventien was en een verzamelalbum van Motown kocht. Totaal verbijsterd hoorde ik The Supremes en The Four Tops. Ik was Charlie Lownoise and Mental Theo gewend.Ik zat hier laatst over na te denken in de auto. Mét airco, dat is dan wel weer weer fijner in vergelijking met mijn oude Volvo van vroeger.

Maar over dat vroeger dus, toen alles beter was. Dat is natuurlijk niet waar. Dat is gewoon selectief onthouden. Vroeger was er ook oorlog, armoede, slecht weer en hondenpoep. Maar die muziek dan? Die was vroeger wel beter. Ga maar eens luisteren op YouTube. De vorige eeuw kreeg The Beatles, alles van Motown, Elvis en ZZ Top. Wij hebben Lil Kleine en Donnie Flex. Ik hoop dat ze dit lezen, want dit is waarschijnlijk de enige keer dat ze in 1 adem genoemd worden met deze grootheden.

Terug naar mij in mijn gekoelde auto, toen ik me realiseerde dat er vroeger ook ellende was, net als nu. Dus vroeger was er ook slechte muziek, net als nu. Daar werd alleen steeds minder naar geluisterd, totdat het niet meer op de radio kwam. Na een tijdje herinnerde niemand zich meer het equivalent van Sean Paul uit de jaren ’70. Ik moet eraan denken mijn vader hiervoor te bedanken.

Zo waren er wel meer verbeteringen. Apartheid ging, het homohuwelijk kwam. De Muur die landgenoten scheidde verdween, een tunnel die landen met elkaar verbond kwam. Het waren onze vaders en moeders, opa’s en oma’s die dat hebben gedaan. Zij hebben deze wereld een betere plek gemaakt. En waarom? Als antwoord daarop moet ik denken aan een interview met een Amerikaanse veteraan uit de tweede wereldoorlog. De strekking van wat hij zei was ‘de dingen die ik heb gedaan, deed ik niet voor eer of medailles. Ik deed het omdat het gedaan moest worden.’

Wat moet er nu nog gedaan worden? I.S. zaait haat ver van huis. Maar ook dichtbij zijn er mensen die hun gedachtegoed delen. En dan zijn er de mensen die als reactie de Islam en alle Moslims als geheel veroordelen. We hebben zo’n dichtbevolkt land en toch zijn er eenzame ouderen. De winkels puilen uit en toch zijn er mensen met honger. De ene helft heeft een burn-out, de andere helft is werkloos.

En ‘s avonds lig ik in bed. Met een gevulde buik en na een avond Netflix en vraag ik me af: wat heb ik vandaag gedaan om deze wereld een betere plek te maken?

9 thoughts on “Vroeger was alles beter

 1. Een hoop overpeinzingen waar ik de minst wereld belastende er direct uit wil pikken: De muziek. Er is vroeger een hoop goede muziek gemaakt (ik als 40-er mag ook vroeger zeggen. :-D), gelukkig vandaag de dag ook wel, maar ze zijn moeilijker te vinden. Gelukkig zijn er zenders als KX-radio die dit nog vaak en regelmatig draaien. Denkend aan een Arcade Fire, Tymir, Queens of the Stoneage. Maar mijn favoriete band komt ook van vroeger: Queen. (Gevolgd door een hele hoop grunge en alternative).
  De wereldproblematiek… ik vrees dat dit nooit zal verdwijnen. Kruisigingen bij de Romeinen, Kruistochten in de middeleeuwen, Loopgraven en mosterdgassen in de wereldoorlogen… De bom… het is het kwade deel van de brein van de mens, die nooit zal verdwijnen vrees ik.

 2. Bedankt voor je reactie. Helemaal met je laatste zin eens, het zal nooit verdwijnen. Ik merk dat ik steeds meer zoek naar kleine dingen die ik kan doen om de wereld wat leuker te maken, iemand groeten op straat, bij de zelfstandige groenteboer kopen i.p.v de supermarktketen. Die kleine dingen. Je noemt een paar bands die ik niet ken. Ik zal Youtube eens aanzetten 🙂

  1. Wat een fantastische video. Die inspireert me meteen voor een volgende blog, ik heb namelijk laatst zo’n moment meegemaakt. Bedankt voor het delen Isolde!

 3. Een paar straten bij mij vandaan woont een man. Een gewone man. Iedere avond zie ik hem een blokje om lopen. Tevreden blik, neus omhoog. frisse lucht opsnuivend. En iedere avond weer zie ik hem wat vuil van straat oppakken. Stopt het in zijn zak en neemt het mee. Ik vroeg hem eens waarom hij dat deed. Hij zei ‘Zo laat ik de wereld een beetje beter achter.’

  Mooi thema, leuk geschreven. Succes.

  Oh ja, vroeger is altijd beter, net als later en heden trouwens :).

  1. Wat grappig. Ik zit zelf al een tijdje te denken om een zaterdagmiddag met een lege vuilniszak de buurt in te gaan. Maar voel nog een beetje aarzeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *