Mijn favoriete YouTube-kanalen

Al jaren mis ik allerlei televisie-programma’s. Wanneer er op het werk iets gezegd wordt over Boer zoekt vrouw of Expeditie Robinson kan ik er niet over meepraten. Ik ben dan zo’n walgelijk pretentieus figuur die zegt ‘ow, mijn televisie staat eigenlijk al maanden uit”. Het enige wat ontbreekt is een monocle en bolhoed. Wat ik uiteraard vaak onbenoemd laat is dat ik wel hele dagen op internet zit. En hoewel ik aan het minderen ben besteed ik nog best wat tijd op Netflix en YouTube. Vandaag mijn favoriete kanalen.

The King of DIY

Rond mijn veertiende kocht ik een goudvis, destijds in een flinke kom, en iets in mij ontwaakte. Met mijn gebruikelijke gebrek aan terughoudendheid sloeg ik compleet door en binnen een jaar had ik twee enorme aquaria op mijn zolderkamer staan én een flinke in de garage. Mijn moeder heeft zich jaren iedere avond afgevraagd of de achthonderd liter vanavond ook gewoon zou blijven staan. De slaapkamer van mijn ouders lag namelijk onder de mijne. In de loop der jaren heb ik allerlei vissen gehad. Veel zoetwater, maar ook zoutwater. Toen ik een echte haai had á EUR 450, die zich binnen twee weken klem zwom en dood ging was ik er helemaal klaar mee. Ik was inmiddels 18, verkocht de hele boel en kon van de opbrengst een mooie auto kopen. Al jaren kon ik op een kilometer een aquarium spotten, bij mensen binnen, in bedrijven en op televisie (toen ik nog wel keek). Toen ik eenmaal op mijzelf woonde durfde ik  geen aquarium te kopen. Mezelf kennende was ik bang dat er binnen no-time weer meerdere grote bakken mijn salaris stonden op te slurpen. Ongeveer een jaar geleden ben ik toch overstag gegaan en heb een bescheiden bak van 350 liter gekocht. En ja, ik overweeg een tweede. Vooral sinds O. mijn passie deelt en graag samen met mij naar visjes gaat kijken.

Dan Joey, the King of DIY. Hij is nog gekker van aquaria dan ik en heeft bijna vijfhonderdduizend volgers. Hij bouwt alles zelf, van aquaria tot filters en legt duidelijk uit hoe je dat zelf ook kunt doen. Daarnaast geeft hou veel tips over verzorging en inrichting. Momenteel is hij bezig met The Aquarium Gallery. Een gebouw achter zijn huis vol met aquaria waaronder één van ruim 7.000 liter! Hoe populair hij is bleek toen hij in geldnood kwam. De benodigde 80.000 dollar was binnen enkele dagen opgehaald. Zijn kanaal voelt dan ook echt als een community. Los van het onderwerp is het inspirerend om te zien hoe hij volledig voor zijn droom gaat en wat hij daarin bereikt.

Athlean X

Ik heb een sportopleiding gedaan en ben sinds mijn zestiende regelmatig in de sportschool te vinden. Op internet is een schat aan informatie over krachttraining te vinden. Voor ieders doelstelling en niveau. Mijn persoonlijke doelstellingen zijn in de loop der jaren verschoven van ”gespierd zijn” naar functioneel sterk zijn. Jeff Cavaliere is een Amerikaanse krachttrainer die werkzaam is in honkbal. Hij heeft tal van video’s met verschillende oefeningen die hij uitgebreid en duidelijk uitlegt.

Ik vind het een prettig kanaal omdat hij veel unieke oefeningen bespreekt die, in ieder geval bij mij, wat creativiteit aanwakkeren. Kanttekening is dat het Amerikaans is. Dat betekent dat hij waanzinnig gespierd is, om onduidelijke reden meestal geen shirt aanheeft en dat alles vrij zwart-wit is, iets is of fantastisch of doffe ellende. Kun je daar doorheen prikken? Dan heb je een prima kanaal te pakken.

Maarten van Rossem Lezingen

Ik ben groot fan van Maarten van Rossem. Ten eerste omdat ik geschiedenis interessant vind en Maarten van Rossem kan daar waanzinnig boeiend over praten mét enorm veel humor. Bij die humor hoort wat mij betreft ook het bijna arrogante bij wat mensen vaak irritant vinden. De lezingen op dit kanaal zijn behoorlijk lang dus je moet er even de tijd voor hebben, maar ze zijn doorspekt van anekdotes, duiding en vertaling naar het heden.

Maarten van Rossem heeft inmiddels ook een eigen tijdschrift, Maarten, en uiteraard een flink aantal boeken geschreven. Dit alles lees ik ook met veel plezier. Vooral in zijn tijdschrift vind ik zijn nuancering van de constante paniek waarin de wereld zich bevindt verademend. Uiteraard schrijft hij vaak artikelen voor zijn eigen tijdschrift en laat hier altijd zo’n vijf anderen uit de academische wereld of media op reageren. Zich zo openstellen voor een tegengeluid is tegenwoordig uniek waarbij iedereen bang lijkt voor een mening die afwijkt van de eigen.

Overig

Naast bovenstaande mag ik graag naar Britse humor kijken. Bijvoorbeeld een spelprogramma zoals QI of Would I lie to you? Maar ook staat YouTube vol met documentaires, bijvoorbeeld deze serie over de Britse Royal Marine Commando’s. Een serie waarin een aantal deelnemers van de opleiding wordt gevolgd. Het meeste heb ik muziek aanstaan op de achtergrond.

Wat kijk jij meestal?

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Mijn favoriete YouTube-kanalen

  1. Bedankt voor de tip ik ga ook eens naar Maarten v Rossem kijken.
    Je vraagt wat ik kijk op You tube Tsja drie keer raden alles van Bruce Springsteen natuurlijk hihi

  2. Ik zie teveel filmpjes van play doh en irritante slecht gemaakte animatie filmpjes voorbij komen van Spiderman, dino’s en leeuwen met het bijbehorende ‘daddy finger’ liedje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *