Volgende Sail in Sicilië?

Vorige week was Sail, dat kan je niet ontgaan zijn. Opeens houden we allemaal van boten en gebruiken we het woord driemaster alsof we nooit anders hebben gedaan.

Ik keek zondag even op de site van de Telegraaf, twee artikelen onder elkaar met foto’s. Op de ene onze koning en koningin op een boot, omringd door honderden bootjes, ontspannen en genietend. Op de andere een aantal schepen bij Griekenland, overvol met vluchtelingen, paniek en wanhoop.

Waarom kon je vorige week in Amsterdam je kont niet keren zonder een boot te zien en verdrinken mensen daar in Zuid-Europa dagelijks?Ik denk dat de wereld altijd in balans is. Alleen die balans is soms erg scheef. Vergelijk het met water. De hoeveelheid water verandert nooit. We hebben onze zeeën, rivieren en meren en that’s it. Er komt nooit iets bij en er gaat nooit iets weg. Dat betekent dus, als er ergens overstromingen zijn, er ergens anders water tekort is. Zo werkt het volgens mij met alles. Geld, vluchtelingen en zo nu blijkt, met boten.

Nou is het niet te doen om de overstromingen in Bangladesh naar de Sahara te verplaatsen. Maar Sail toch wel? Die boten komen van over de hele wereld, dus kunnen ze ook voor de kust van Libië en om Griekenland gaan liggen. Bedrijven kunnen perfecte teambuildings-uitjes organiseren. Niks verbroederd zoals een vluchteling uit het water trekken.

Eten zat op die boten én ze kunnen meteen mee terug . Zijn al die mensen die zoveel ellende hebben gezien mooi verdeeld over de hele wereld en kunnen ze fijn delen in het geluk van al die booteigenaren.

Sail 2020: Refugee edition. Het zal wel nooit gebeuren. Heb ik eigenlijk wel recht van spreken? Ik heb ook geen Syriër in huis die de ellende in zijn land is ontvlucht.  Een balans voor mijzelf probeer ik wel te zoeken. Bloggen om mijn hoofd leeg te maken en sporten om mijn lijf leeg te maken. Beleggen met het doel financieel onafhankelijk te worden, maar ook lenen aan Kiva, zodat anderen dat ook kunnen. Toch voelt het vaak nog scheef. In mijn eigen leven, maar ook in de wereld.

Hoe houden jullie de balans in je leven? En heeft iemand een idee voor al die vluchtelingen?

 

3 thoughts on “Volgende Sail in Sicilië?

  1. Goed geschreven. Het zet me ook echt aan het denken. Nu ben ik niet naar de Sail gegaan, maar je hebt absoluut een punt. Het is absurd dat de wereld over dit soort uitersten beschikt. Eén boot minder in Amsterdam en niemand die dat merkt. Had dezelfde boot bij Griekenland gelegen, was dat een ander verhaal. Een oplossing heb ik niet. Behalve zorgen dat mensen niet hoeven te vluchten door de kern aan te pakken.

    Hoe ik mijn leven in balans breng? Door parttime te werken kan ik mijn leuke werk combineren met het moederschap waar ik ook van geniet, bijvoorbeeld.

  2. Inderdaad een erg schril contrast. Zelf zou ik ook graag iets willen doen, maar een vluchteling in huis nemen lijkt mij niet de beste oplossing. Het is jammer dat de overheden te weinig verantwoording nemen, dat vind ik dan.. Er gebeurt te weinig op de juiste plek. Gelukkig zijn er wel veel initiatieven die hulp brengen, dat brengt het tenminste nog enigszins in balans.

    1. Ik heb met het idee gespeeld. Maar dan zou hij/zij in mijn woonkamer op de slaapbank moeten. Daarnaast kan ik me voorstellen dat zo iemand na een traumatische ervaring behoeftes heeft waar ik niet in kan voorzien. Ik vind het inderdaad frustrerend dat de overheid, die mij ook vertegenwoordigd, zo weinig verantwoordelijkheid neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *