Mijn vriendin is al getrouwd…

Altijd een leuke binnenkomer. Zelfs na ruim drie jaar blijf ik het leuk vinden om de verwarring bij mensen te zien.

‘gaat ze dan scheiden?’
‘nee’
‘…maar, woont ze dan niet meer samen met haar man?’
‘jawel’
‘…eh…en hij weet er van?
‘uiteraard’

Ik hoor en lees er de laatste tijd steeds meer over, polyamorie. Een relatie met meerdere partners. Mijn vriendin is al zo’n 10 jaar gelukkig getrouwd. Zij en ik zijn al een dikke drie jaar samen. En uiteraard, haar man en ik weten al vanaf dag 1 van elkaars bestaan.

Zo gaat het al een paar jaar. Een paar dagen per week bij mij en een paar dagen per week bij haar man. Mensen zijn vaak verwonderd en nieuwsgierig en na een uitleg positief. En terecht, want ik vind het fantastisch. Ik heb een fijne relatie en toch nog regelmatig tijd voor mezelf.

Onze relatie is verder heel gewoon. Ze gaat mee naar mijn ouders, kerst verdelen we en mijn oma weet precies hoe de vork in de steel zit.

Hoe begint zoiets?

Net als een andere relatie. Wij ontmoetten elkaar op het werk, tijdens een lunch met andere collega’s. Toen kwam al ter sprake dat ze getrouwd was. Ik vond haar interessant en we praatten gezellig. Ook in de dagen daarna spraken we elkaar veel en gingen zelfs een keer uit eten. Op de dag dat we elkaar ontmoetten had ze haar man, D , al over mij verteld.

Doordat we collega’s waren, weliswaar op andere afdelingen, konden we elkaar regelmatig zien. Haar man gaf de grenzen aan. Na een tijdje zei hij ‘ga er maar achter komen wat je voelt’. Mijn vriendin P. was op haar beurt duidelijk en open. Naar mij en naar D.

Hoe gaat zoiets verder?

De weken werden snel maanden en al snel hadden we een volledige relatie. We hebben het zo lang mogelijk geheim gehouden op het werk. Geen behoefte om het uit te leggen. Al begon het natuurlijk wel op te vallen hoe vaak we samen lunchten.

Zoals ik in de inleiding al zei, is het altijd leuk om mensen te vertellen dat ze getrouwd is. Ik vond het spannend om mijn ouders te vertellen. Mijn moeder vond het helemaal top. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder gaf aan nog best een relatie te willen, maar ook haar eigen huisje heerlijk vond. Ze vond het heel slim dat we samen nadachten over een vorm die voor ons werkte. Bij mijn vader verwachtte ik meer weerstand, maar hij verraste me compleet. Toen ik zei dat we een relatie hadden reageerde hij ‘ja dat had ik ook wel door, ik ben niet compleet achterlijk’. Hij uitte wat zorgen, zoals hoort bij ouders, maar had er volledig vertrouwen in en zei ‘je zult uiteindelijk toch je eigen weg in het leven moeten vinden’.

Hoe eindigt zoiets?

Toen we begonnen zeiden we dat P en ik zouden stoppen zodra er kinderen in het spel zouden komen. Naarmate de jaren verstreken werden we daar minder zeker van. Toch stond mijn wereld op z’n kop toen P voorjaar 2014 zwanger bleek van D. Binnen een paar dagen kwam ik erachter dat ik ook vader wilde worden. Dat ging niet met P. Het afgelopen jaar was dan ook erg intens. Ik nam steeds meer afstand, we zagen elkaar minder. Ik sprak zelfs met vrouwen af via Tinder. Uiteraard hield ik P hiervan op de hoogte, maar het was de zwanenzang van onze relatie.

Totdat al die vrouwen toch minder leuk dan P bleken.  Toen ik een keer een training gaf aan een collega wisselden we onze ervaringen uit. Hij werkte al 30 jaar bij het bedrijf en deelde wat wijsheid. De exacte woorden weet ik niet meer, maar het kwam neer op ‘realiseer je wat je hebt’ en binnen een paar seconden was het me duidelijk. Waarom zo moeilijk doen? Ik had een fijne relatie die helemaal aansluit op wat ik wil. Een fijne vrouw die me aan het lachen maakt en ruimte voor mezelf.  Als bonus iemand erbij die de Efteling wél leuk vindt en haar daarheen meeneemt en ‘s werelds leukste baby.

Doorstart? Doorstart!

Dus ik zei ‘ja’ waar ik al een jaar ‘nee’ op zei: we gaan samenwonen met z’n drieën (vieren eigenlijk, inclusief mijn kleine vriend)! Het zal nog wel even duren, we moeten sowieso 1 huis verkopen en een andere kopen. Maar de intentie is er.

 

 

22 thoughts on “Mijn vriendin is al getrouwd…

 1. Whoa… Dat is eruit! Ook fijn dat hier ook meteen duidelijkheid is hè. Jouw plekje op het WWW, en daar kan je lekker kwijt hoe het zit. Een oordeel hebben ze maar ergens anders.

  (enne, voor lezers, ik ben NIET de bedoelde P!!!)

  1. Zo is dat 😀 de bedoelde P zal zich nog wel melden 😉 In mijn ervaring oordelen mensen niet heel snel. Of ze zeggen het gewoon niet tegen me 😉

 2. Heeey!

  Leuk en goed om dit te lezen.
  Het belangrijkste in het leven is dat je gelukkig bent.. in welke vorm dan ook.
  Dus BE HAPPY and see where life takes you…

  Oh ja en ik ben niet de D. hihi

 3. Alles wat anders is dan wat ons is aangeleerd als normaal… is eng, raar, en vaak taboe.
  Het lijkt zo moeilijk om mensen in hun eigen waarde te laten. Door te luisteren en te kijken is zoveel meer begrip op te brengen dan het gelijk als “belachelijk” te bestempelen.
  We leven maar een keer en we proberen daar zoveel mogelijk van te genieten. En als jij geniet en je toekomstige medebewoners ook genieten.. wat is er dan verkeerd????

  Ik wens je (jullie) heel veel geluk samen!

 4. Belangrijkste is dat je zelf er ontzettend gelukkig van wordt 🙂 Dat kan ik wel opmaken uit dit blogje. Het is zelf niet mijn ding maar ik keur het zeker niet af … Ieder heeft zijn eigen idee van een relatie.

  1. zo is dat. Inderdaad, iedereen geeft er zelf invulling aan. Dat gaat op voor een relatie maar eigenlijk voor alles in je leven.

 5. Goed om dit te delen, ik denk dat hier toch nog wel een taboe op ligt. Een beetje openheid over zo’n onderwerp kan geen kwaad, het is ten slotte ook ‘gewoon’ een vorm van het hebben van een relatie, alleen dan met meerdere personen.

  1. Klopt helemaal, ik denk maar zo, 50 jaar geleden kon een relatie tussen een donkere man en blanke vrouw (of andersom) of twee mannen ook niet. Ik moet zeggen dat ik weinig vervelende reacties ervaar, wel dat mensen het niet begrijpen.

 6. Toen ik je intro tekstje las was ik inderdaad even verward. Via, via kom ik hier terecht en dit ik het eerste dat ik lees. Heel mooi dat je deelt dat je een relatie met meerdere partners hebt. Je komt gelukkig over en er komt ook nog eens een kleintje bij. Een kindje dat straks niet 2, maar 3 lieve ouders heeft.

 7. Wat een prachtige & originele love story 🙂 echt hartverwarmend. En extra leuk om het eens vanuit het perspectief van een man (aan het eind van de V) te lezen, want dat kende ik nog niet (wel een man in het midden van de V of een man in een driehoek). Supertof. Ik wens jullie nog heel erg veel geluk & liefde met zijn 3tjes of 4tjes of…? 😉

  PS ik zit zelf bij een gespreksgroep: http://www.meerminners.nl , misschien een tip?

 8. Ik had haar kant van de verhalen al gelezen. Wat zij echt leuk geschreven heeft. Nu fijn om jou kant te lezen. Ik sluit mij bij je vader aan dat je je eigen weg in het leven moeten vinden. Dat is zeker zo. Heel veel plezier en geluk samen ook met jullie kleine mannetje. 🙂

 9. Ik ben hier gekomen via de site van jouw vriendin. Wow wat een verhaal zeg. Ik kan me er zelf helemaal geen voorstelling van maken dat het bij mij zo zou zijn, maar vind het wel interessant om te lezen. Mooi opgeschreven allemaal! Heel veel geluk verder samen!

  1. Dank je wel. Ik (wij) hadden dit vooraf nooit verzonnen natuurlijk, ik had soms best jaloerse tikjes maar daar heb ik hier nooit last van gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *